Een beetje geschiedenis...

Rempetiko... Bekend bij iedereen, de wortels van onze hedendaagse muziek heeft zich erop gebaseerd.

Rempetes... Dit zijn de mensen die het gecreŽerd hebben. Wie waren het, van waar komen ze, wat heeft hun geÔnspireerd om liedjes te schrijven die al een eeuw de Griekse zielen raken?

Klein AziŽ (nu Turkije) was altijd een deel geweest van Griekenland en had een rijk muzikaal verleden. In de 18de eeuw gingen volksmuziekanten muziek spelen in tavernen, cafťs, zelfs in TEKEDES waar de mannen hasj gingen roken. De Turkse agenten noemden hun REMPET, wat wil zeggen: iemand die lak heeft aan gezag, die buiten de wet leeft. Hun muziek is op een tragische manier tot in Griekenland gekomen:

Al de gebeurtenissen i.v.m. de vernietiging van Klein AziŽ en vooral van Smyrni begon met het GROOT IDEE. De verovering van Konstantinopel door oorlog te voeren. Wat een utopie! Het Griekse leger moest zich terugtrekken en samen met hun moesten ook de Grieken die er leefden mee. Met de vlucht van de Grieken en bij de volkerenwissel werd de populatie in Griekenland verhoogd met 1.500.000 mensen wat een grote economische crisis bracht in de Griekse maatschappij.

Voor de vluchtelingen uit Klein AziŽ waren de problemen nog groter, er waren voor hen geen huizen, geen werk, geen sociale voorzieningen. De meesten gingen wonen in sloppenwijken in Athene, Piraeus en Thessaloniki. Daar werden ze geconfronteerd door de werkloosheid, het gezag, racisme, prostitutie, criminaliteit, drugs. In dit harde stadsleven creŽerden ze hun eigen cultuur met hun eigen dialect, kledij en levenswijze: de cultuur van de MANGA.

De avonden verzamelden ze zich in de TEKEDES waar ze hun miserie konden vergeten door naar deze nieuwe muziek te luisteren, die hun pijn wat zachter maakte. De bouzouki werd voor hen een symbool, iets om trots op te zijn in hun zware leven.

De bouzouki en deze oosters getinte muziek werd geliefd door alle Grieken, omdat er gezongen werd over liefde en over de moeilijkheden van het dagelijkse leven. Uit deze nieuwe muziekcultuur werden grote artiesten geboren, die deze muziek ook buiten Griekenland bekend maakten.

Onze VZW probeert met een show te organizeren, een ode te brengen aan al de mensen die ons deze muzikale traditie hebben nagelaten. En samen terugkeren naar onze roots...

Meer weten?